ČAJOVÉ ZAMYSLENIA

MALÉ ČAJOVÉ ZAMYSLENIA ...ÚVODNÍKY Z MAGAZÍNU BONSAJ A ČAJ

MALÉ ČAJOVÉ ZAMYSLENIA ...ÚVODNÍKY Z MAGAZÍNU BONSAJ A ČAJ

O horách a ľudskej duši

Počet zobrazení: 2541

Rozprávka o čarovnom vrchu V jednej malej krajine uprostred sveta stojí vrch. Keď naň zavčas zrána vyjdete, dostanete sa celkom blízko k nebu, pretože nebo sa tichučko skloní k vám. Fúkajú tu studené vetry a občas sa utrhnú lavíny, ale každé ráno tu vychádza Slnko. Je to zvláštny vrch. Tisíce ľudí prechádzajú hrebeňom, pozerajú na malebný kraj okolo seba, zapisujú čosi do vrcholovej knihy a chrániac pred chladným vetrom svoje spotené chrbty idú zasa ďalej.

Čítajte viac...

Odkiaľ prileteli jesenní draci

Počet zobrazení: 2321

Ktovie prečo, práve pod najvyšším horstvom sveta, vo zvrásnenej krajine lemovanej púšťami a morom dostali ľudia drobného vzrastu do vienka predovšetkým značnú dávku tvorivosti. Nepokojný duch Číňanov odjakživa skúmal paralely medzi zákonitosťami prírody a životom človeka. Hlboko vo svojom vnútri hľadali a nachádzali celý vesmír so svojou usporiadanosťou i variabilitou. Pozorovali, chápali i využívali javy a zákonitosti vo svoj prospech. Pohrávali sa s možnosťami, ktoré boli človeku dané a vytvárali pri tom veci, aké sa dovtedy nikdy nezrodili v mysliach iných ľudí žijúcich na rôznych miestach Zemegule.

Čítajte viac...

O zime a horúcom čaji

Počet zobrazení: 2494

Stará múdrosť vraví, že i tá najdlhšia cesta sa začína prvým krokom. Tento krok je už nedeliteľnou súčasťou cesty a môže výrazne ovplyvniť jej priebeh a kvalitu. Preto naši predkovia venovali toľkú pozornosť všetkému, čo sa začínalo. Prvému kroku. A jedným z najvýraznejších začiatkov bol Nový rok. Príchod Nového roka za posledných dvetisíc rokov sa posúval u všetkých európskych národov pomerne často.

Čítajte viac...

Nostalgia čínskych záhrad

Počet zobrazení: 2282

Kedysi dávno v starej Číne, keď bol niektorý z početných cisárskych hodnostárov unavený službou a životom na cisárskom dvore, vzal si dlhé voľno a odišiel do ústrania. Na peknom mieste si kúpil kus pôdy a založil tam záhradu. Často i vyše roka pracoval na jej návrhu a realizácii. Rozmýšľal nad každým stromom a krom, vyberal kamene podľa farby, tvaru a podľa zvyklostí. Hľadal miesta pre záhradné jazierka, prirodzene vykreslil ich okraje a až keď mali konečný tvar, zvlnil terén a vyvýšil pahorok.

Čítajte viac...

Ako dožiť do sto rokov

Počet zobrazení: 2295

"Žil kedysi cisár Huang Di. Bol od narodenia bystrý, od útlej mladosti výrečný, od rannej dospelosti múdry. Vyrastal v priamosti a vycibrenosti a keď dosiahol zrelý vek, vystúpil na cisársky trón. Nebeskému majstrovi Qi Bo ( jednému zo svojich radcov ) povedal: "Rozprávali mi, že v dávnom staroveku sa človek dožíval sto rokov bez toho, aby jeho činnosť ochabla. Dnešní ľudia sú zoslabnutí už v päťdesiatke. Stalo sa tak zmenou epochy alebo chybou ľudí?"

Čítajte viac...

V krajine olív

Počet zobrazení: 2357

Dnes večer som s nádejou vychádzala každú chvíľku von, pretože sa malo z neba na Zem zosypať tisíce drobných hviezdičiek. Tak som si aspoň predstavovala ten astronomický jav, ktorý môže človek zažiť len raz za 33 rokov. Hoci som podchvíľou dvíhala oči k nebu a pokojný svit hviezd sa striedal s tmavými oblakmi, nezahliadla som ani jediné svetielko pretínajúce nočnú oblohu. Až teraz, píšuc tento článok pre Vás, pozrela som do tmavého obloka predo mnou a z neba sa naozaj zosypalo tisíce drobných hviezdičiek. Nezhoreli v atmosfére, ale trblietali sa všade navôkol. Prvý tohoročný sneh. A ja Vás chcem dnes pozvať do teplého a slnečného Toskánska. Ktovie či aj tam dnes večer padali z oblohy roje drobných hviezd...

Čítajte viac...

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie