ČAJOVÉ RITUÁLY A PRÍPRAVY

TAJOMNÉ ČINSKE ČUNGY

Počet zobrazení: 3408

TAJOMNÉ ČINSKE ČUNGY Čaj z čungu sa môže pripravovať a podávať niekoľkými spôsobmi. Pri bežnom popíjaní samotárov sa čung uchopí do jednej ruky, prstom sa posunie vrchnáčik a cez medzierku, ktorá odcedí čajové listy od nálevu, sa čaj pomaly sŕka...

Čítajte viac...

AKO SPRÁVNE POROVNÁVAŤ ČAJE

Počet zobrazení: 1605

AKO SPRÁVNE POROVNÁVAŤ ČAJE Ak chceme naozaj spoľahlivo porovnať dva rôzne čaje, je potrebné pripraviť si ich naozaj rovnakým spôsobom, pretože každá minúta či malý rozdiel v teplote vody zohráva významnú úlohu pri rozvoji vonných a chuťových vlastností čaju...

Čítajte viac...

BUDHISTICKÝ ČAJOVÝ RITUÁL

Počet zobrazení: 3249

BUDHISTICKÝ ČAJOVÝ RITUÁL Budhistický čajový rituál skrýva v sebe zvláštne hlboké čaro, aké sme doteraz nepocítili pri žiadnej inej ceremoniálnej príprave čaju kdekoľvek vo svete. Sprevádzala ho pokojná hudba so spevom mantier, tak typická pre budhistické chrámy, vôňa vonných tyčiniek, pomalý zvuk bubna a teplé, tlmené osvetlenie. Pokojné pomalé pohyby mladých dievčat, ktoré starým rituálnym spôsobom pripravovali čaj pre hostí v slávnej Cisárskej čajovni Jü-čcha-jüan na úpätí čínskych hôr Wu-i, plynuli v rytme pokojného dychu. Vonkajší svet bol zrazu veľmi vzdialený a hostitelia i hostia sa spontánne oddali radostnému čajovému rituálu. Zvláštnosťou bolo, že čaj podľa starého budhistického rituálu pripravovali ženy.

Čítajte viac...

PODÁVANIE ČAJU V DARJEELINGU

Počet zobrazení: 2841

PODÁVANIE ČAJU V DARJEELINGU ČAJ NA BRITSKÝ SPÔSOB - Pod vrcholkami Himalájí v indickom meste nepálskych Gurkhov, Bhútov, Sikkov a Šerpov sa čaj pije tým najklasickejším a najtradičnejším britským spôsobom. Je to logické, pretože čajovú kultúru tu tvorili a aj si ju užívali práve škótski a anglickí plantážnici.

Čítajte viac...

CURRICULUM VITAE JAPONSKÝCH ČAJOV

Počet zobrazení: 2877

CURRICULUM VITAE JAPONSKÝCH ČAJOV Poznáte odlišnosti medzi hlavnými typmi japonských čajmov a ich prípravami? Radi vám ich predstavíme. Hei-cha, Matcha, Sencha, Gyokuro, Hon-cha. Tu sú...

Čítajte viac...

HISTORICKÝ ČAJOVÝ RITUÁL PRE 16. POTOMKA ŠÓGUNA TOKUGAWU

Počet zobrazení: 1587

HISTORICKÝ ČAJOVÝ RITUÁL PRE 16. POTOMKA ŠÓGUNA TOKUGAWU V hlavnej svätyni Kuno-zan Tošogu v Šizuoke sa konal impozantný historický čajový rituál. Hlavným hosťom bol Tunenari Tokugawa, posledný z rodu legendárnych šógunov.

Čítajte viac...

JAPONSKÝ ČAJOVÝ RITUÁL V RUKÁCH ŽIEN

Počet zobrazení: 529

JAPONSKÝ ČAJOVÝ RITUÁL V RUKÁCH ŽIEN Rumi Kudo študovala v Japonsku klasický japonský čajový obrad tak, ako sa patrí na vzdelané dámy, pohybujúce sa v dobrej spoločnosti.

Čítajte viac...

TOKONAME, MESTO OHŇA

Počet zobrazení: 1696

TOKONAME, MESTO OHŇA Pri každom putovaní Japonskom nemôžeme obísť fantastické miesto, na ktorom sa vyrába keramika už stovky rokov. Tokoname.

Čítajte viac...

KERAMIKA RAKU

Počet zobrazení: 2902

KERAMIKA RAKU Zvláštna keramická technika Raku sa pôvodne vyvinula v 16. storočí v Japonsku vďaka tomu, že vládnuca vojenská šľachta našla záľubu v jednoduchosti klasického čajového obradu. Čajový majster Sen Nó Rikjú doň vnášal nevtieravú a tlmenú prirodzenosť, čo sa odrazilo i vo výbere jednoduchých zemitých a originálnych čajových misiek, ktoré sa začali vyrábať touto svojskou technikou.

Čítajte viac...

KUNG-FU-ČCHA

Počet zobrazení: 3984

KUNG-FU-ČCHA Kung-fu čcha, čínsky čajový rituál Kung-fu, sa do dnešnej podoby vykryštalizoval v 16. storočí za vlády dynastie Ming a cisára Šen-cunga v provincii Fu-ťien. Prišlo sa na to, že vôňa a chuť čaju sa dá vychutnať najlepšie pri opakovanom viacstupňovom zalievaní lístočkov v malých kanvičkách.

Čítajte viac...

ČAJOVÉ MORE

Počet zobrazení: 12579

ČAJOVÉ MORE „Boh má v Číne viacero podôb," podotkol Wang Čchao a položil veselú sošku rozosmiateho bacuľatého pútnika na čajové more. „Toto je Duch čaju. Ho-tei. Čajový bôžik." Vnáša do prípravy a pitia čaju dobrú náladu a pohodu."

Čítajte viac...

JAPONSKÁ VTÁČIA KANVIČKA

Počet zobrazení: 3375

JAPONSKÁ VTÁČIA KANVIČKA Takáto japonská čajová kanvička nám pripomínala malého vtáčika v dlani. Aj hriala nás rovnako. Slúži na prípravu kvalitných listových alebo lámaných japonských čajov...

Čítajte viac...

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie