ČAJE, ČAJOVÉ RARITY A ZAUJÍMAVOSTI

ČAJOVÉ RARITY

ČAJOVÉ KULTIVARY - JAPONSKO

Počet zobrazení: 254

ČAJOVÉ KULTIVARY - JAPONSKO Japonské kultivary dnešnej doby sa stali fenoménom. Jednokultivarové čaje či vydarené receptúry z viacerých kultivarov inšpirujú milovníkov čaju...

Čítajte viac...

ZA ČAJOM DO INDIE

Počet zobrazení: 291

ZA ČAJOM DO INDIE INBAR & RESTAURANT MAGAZINE: Indovia čaj milujú. Stovky miliónov ľudí v tejto svojráznej krajine začína každý deň šálkou čierneho čaju. India je na svetovej špičke v produkcii, exporte a aj v konzumácii čaju. No ešte pred 150-200 rokmi tomu tak nebolo. Aby Indovia objavili kúzlo čaju, museli sa stať kolóniou rozpínavého Britského impéria.

Čítajte viac...

JUŽNÁ AMERIKA - ANI DEŇ BEZ MATÉ

Počet zobrazení: 309

JUŽNÁ AMERIKA - ANI DEŇ BEZ MATÉ INBAR & RESTAURANT MAGAZINE: Hľadať čaj v Južnej Amerike nie je zase také beznádejné, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Určite sa tu nepestuje toľko čajových druhov ako v Číne, ani technológie nie sú také dokonalé ako v Japonsku, ale zopár čajových plantáží, na ktorých sa čajovníkom očividne darí, sme našli aj na tomto farbistom a dynamickom kontinente. Moderní Juhoameričania sa zaujímajú o zdravý životný štýl a k tomu pitie čaju jednoznačne patrí.

Čítajte viac...

ČÍNA A ČAJ

Počet zobrazení: 346

ČÍNA A ČAJ INBAR & RESTAURANT MAGAZINE: Čína je pravlasťou čaju i kolískou čajovej kultúry. A nie je to len klišé. Všetko zaujímavé, tradičné, burcujúce, klasicky dokonalé i absolútne experimentálne určite nájdete práve tu. V Číne. A rôznycvh druhov čaju je v Číne toľko, že sa ani porátať nedajú. Preto Číňania prirovnávajú nespočítateľné veci k čajom. Hovoria, že je ich je toľko ako všetkých čajov Číny. Jednoducho nekonečne veľa. No proste ako všetkých čajov Číny...

Čítajte viac...

ČAJE TYPU GABA

Počet zobrazení: 14230

ČAJE TYPU GABA MAGAZÍN BONSAJ A ČAJ: Podľa výsledkov vedeckých a medicínskych štúdií je GABA, kyselina gama-amino-maslová esenciálna pre metabolizmus mozgu jeho správne funkcie. Jej dopĺňanie do organizmu je často zanedbávané. GABA môže pomôcť redukovať stres, strach, depresie, zlepšiť spánok a imunitu.

Čítajte viac...

BIO- KATEA A ALERGIE

Počet zobrazení: 12507

BIO- KATEA A ALERGIE MAGAZÍN BONSAJ A ČAJ: Podľa japonských vedcov tento čaj obsahuje optimálne množstvo antioxinadntov, ktoré môže efektívne pôsobiť proti prejavom alergií, sennej nádche, katarom a zahlieňovaniu dýchacích ciest.

Čítajte viac...

AKO VZNIKÁ ČAJ OOLONG

Počet zobrazení: 2127

AKO VZNIKÁ ČAJ OOLONG MAGAZÍN BONSAJ A ČAJ: Oollong (úlong) - čiastočne fermentovaný čaj je známy tým, že jeho chuť sa približuje čiernemu čaju, no zdravotnými účinkami sa vyrovná čajom zeleným.

Čítajte viac...

KVALITNÝ ČAJ ... A ČAJOVÁ ČOKOLÁDA

Počet zobrazení: 408

KVALITNÝ ČAJ ... A ČAJOVÁ ČOKOLÁDA Pred rokmi sme sa v Japonsku po prvý raz stretli s čajovou čokoládou, ktorá ich tak nadchla, že hľadali spôsob, ako ju ponúknuť slovenským milovníkom zdravého životného štýlu. A tu je...

Čítajte viac...

ĆAJ SPOD HORY FUJI

Počet zobrazení: 1452

ĆAJ SPOD HORY FUJI MAGAZÍN BONSAJ A ČAJ: Šizuoka je veľmi príjemným kúskom Japonska. Z juhu ju lemujú morské brehy a zo severu hory, ktoré sa dvíhajú až k vrcholkom krásnych Japonských Álp. Na jemne zvlnených pahorkoch sa darí čaju a temer odvšadiaľ vidieť monumentálnu posvätnú horu Fudži, ktorá ako živá bohyňa stráži tento kraj.

Čítajte viac...

ČAJ NA TANIERI

Počet zobrazení: 1418

ČAJ NA TANIERI MAGAZÍN BONSAJ A ČAJ: Nenájde sa snáď na svete kuchyňa, ktorá by bola tak pestrá, chutná a zdravá ako tá čínska. Príprave pokrmov sa tu vždy pripisovala veľká dôležitosť a jedlo okrem príjemných chutí, vôní, kompozícií a farieb malo človeka aj liečiť.

Čítajte viac...

TIGRIA HORA a ČAJ

Počet zobrazení: 1569

TIGRIA HORA a ČAJ MAGAZÍN BONSAJ A ČAJ: ”Je večná škoda, ak ste navštívili Su-čou a neboli ste na Tigrej hore,” napísal slávny sungský básnik Su Ši pred tisíc rokmi a jeho výrok platí dodnes.

Čítajte viac...

HODNOTENIE NAJLEPŠÍCH ČAJOV ČÍNY

Počet zobrazení: 1849

HODNOTENIE NAJLEPŠÍCH ČAJOV ČÍNY MAGAZÍN BONSAJ A ČAJ: Tak, milí priatelia, ak ste nejedli nič voňavé, neumývali ste sa mydlom, neosviežili sa kolínskou, nepoužili parfém či dezodorant a nemáte v ústach žuvačku, môžete celkom potichu vstúpiť s nami do novodobej svätyne čaju. I tá najjemnejšia cudzia vôňa by mohla pomýliť jemné a rokmi cvičené čuchové bunky expertov, ktorí sa sem do najväčšieho čínskeho Múzea čaju vybudovaného v Chang-čou na západ od Západného jazera pod strmými svahmi Dračej studne zišli z viacerých čajových veľmocí, aby vyhodnotili, porovnali a ocenili najlepšie jarné čaje sezóny roku 2005.

Čítajte viac...

ČAJOVŇA TAI-JI

Počet zobrazení: 1577

ČAJOVŇA TAI-JI MAGAZÍN BONSAJ A ČAJ: Ak cvičíte Tchaj-ťi, iste poznáte ten nekonečný pocit mierumilovnej voľnosti, pokojného plynutia a zároveň rastúcej vnútornej rovnováhy a sily, ktoré mäkké pohyby, vedené podstatou jednotlivých cvikov spojených do jednoliatej formy, prinášajú. Tchaj-ťi nie je iba fyzické cvičenie, ale má hlboký vnútorný rozmer. Podobne, ako podávanie a pitie čaju nezaháňa iba smäd a ozdravuje telo, ale vnáša do duše pohodu a chuť otvoriť dvierka filozofii a myšlienkam o otázkach bytia. Spojenie oboch fenoménov v jedno je unikátnou výzvou starých majstrov dnešnej dobe...

Čítajte viac...

ČAJOVNE V NEBESKOM HANGZHOU

Počet zobrazení: 1523

ČAJOVNE  V NEBESKOM HANGZHOU MAGAZÍN BONSAJ A ČAJ: Veľmi sme sa tešili na všetky čajové obchodíky a čajovne nebeského mesta Chang-čou, ležiaceho na brehoch Západného jazera Si-chu. Museli sme si však z nich skromne vybrať, pretože keby sme chceli vychutnať čaj v každej z nich, asi by sme tu strávili zvyšok života.

Čítajte viac...

ČAJ Z KVETOV ČAJU

Počet zobrazení: 1969

ČAJ Z KVETOV ČAJU MAGAZÍN BONSAJ A ČAJ: Medzi skutočné čajové rarity patrí tento lisovaný čaj z kvetov prastarých čajových stromov. Áno, čajové koláče sa spravidla lisujú z kvalitných listov čaju, no k raritám čajovej kultúry patria čajové koláče z kvetov čaju, nazbieraných zo starých stromov v pôvodných čajových lesoch na svahoch hôr Ťing Maj.

Čítajte viac...

Pu Erh a najstaršie čaje Číny

Počet zobrazení: 7249

Pu Erh a najstaršie čaje Číny MAGAZÍN BONSAJ A ČAJ: Čaj Pu Erh - Pu-er – Pchu-er sa preslávil po celom svete vďaka svojej jedinečnosti. Nadväzuje na pôvodné divoké prastaré čínske čaje opradené bájami a legendami. Už v starej Číne a v Tibete dostával mnoho lichotivých názvov a dnes sa často označuje aj ako „čínsky penicilín“. Pred storočiami slávny čínsky lekár Čao Sü Min o predchodcoch dnešného pueru tvrdil, že sa mu žiaden iný čaj nevyrovná, pretože posilňuje telo, vyrovnáva sily jin a jang a život robí dlhým a zdravým. Sám ho vraj pil denne a dožil sa 102 rokov.

Čítajte viac...

DRAČIE OČI

Počet zobrazení: 2407

DRAČIE OČI MAGAZÍN BONSAJ A ČAJ: Tai-mu long-zhu. Za týmto jedinečným čajom sa vyberieme až do samotnej kolísky bielych čajov, k povestnej hore Tchaj-mu. Vystupuje priamo z mora a je známa svojou krásou a tajomnými legendami.

Čítajte viac...

LONG-JING DRAČIA STUDŇA

Počet zobrazení: 3950

LONG-JING DRAČIA STUDŇA MAGAZÍN BONSAJ A ČAJ: Keď sme sa pred tridsiatimi rokmi vrátili z našej prvej cesty do Číny, boli sme skrz-naskrz zamilovaní do Dračej studne. Pili sme ju pri každej príležitosti a vždy, keď sme sa hlboko zamysleli, na akom čaji by sme si mohli pochutnať, napadlo nám len jedno. Dračia studňa.

Čítajte viac...

BUDHOVA RUKA A INÉ ČAJE

Počet zobrazení: 2124

BUDHOVA RUKA A INÉ ČAJE MAGAZÍN BONSAJ A ČAJ: Prečo má Čína tak veľa rôznych čajov odlišných vo svojej chuti a vôni? Tajomstvo tkvie v jedinečnosti čajových kríkov pestovaných v jednotlivých oblastiach.

Čítajte viac...

Dračia studňa - delenie podľa kvality

Počet zobrazení: 2327

Dračia studňa - delenie podľa kvality MAGAZÍN BONSAJ A ČAJ: Long-Jing, Dračia studňa, Lung-ťing, je cenená ako najlepší a najslávnejší čaj Číny. Patrí tiež k tradičným čajom spomínaným v starých literárnych prameňoch.

Čítajte viac...

Slaný tibetský čaj

Počet zobrazení: 4405

Slaný tibetský čaj MAGAZÍN BONSAJ A ČAJ: Prvá skúsenosť. Slaný tibetský čaj s jačím maslom sme po prvý raz ochutnali v tibetskej štvrti starého Káthmandú, kde nám ho pripravili dvaja mladí Tibeťania. Vošli sme im až do malej kuchynky, aby sme pre Čajovňu dobrých ľudí získali ďalšiu originálnu receptúru.

Čítajte viac...

Legendy o čaji Pi-luo-čchun

Počet zobrazení: 1561

Legendy o čaji Pi-luo-čchun MAGAZÍN BONSAJ A ČAJ: O každom skvostnom čínskom čaji sa tradujú legendy a píšu sa básne, ktoré si dnes rozprávajú milovníci čaju po celom svete. A tak je to i s čajom Pi luo čchun.

Čítajte viac...

PI-LUO-CHUN NAD TAI-HU

Počet zobrazení: 1372

PI-LUO-CHUN NAD TAI-HU MAGAZÍN BONSAJ A ČAJ: Čaj Pi-luo-čchun je hneď za legendárnou Dračou studňou druhým najslávnejším čajom Číny. Vo svete sa preslávil svojimi jemnými mladučkými púčikmi plnými vône zberanými tak skoro na jar, ako je to len možné, a aj astronomickými cenami, ktoré sú ochotní milovníci a znalci čaju zaň v prvých dňoch zberu zaplatiť. Pi-luo-čchun má medzi zelenými čínskymi čajmi zvláštne miesto. Pravý Piluo-čchun sa pestuje len v oblasti Tungtching (Dongting) pri jazere Tchaj-chu na svahoch Východnej a Západnej hory neďaleko mesta Su-čou známeho svojimi klasickými záhradami na ploche asi 2 000 km2.

Čítajte viac...

JAZMÍNOVÝ ČAJ

Počet zobrazení: 9463

JAZMÍNOVÝ ČAJ MAGAZÍN BONSAJ A ČAJ: Východné národy milujú sladkú vôňu rozkvitnutých kvetov. Preto si ich často pridávajú do jedál a nápojov, predovšetkým do čaju. Suché čajové lístky veľmi silne absorbujú vlhkosť a s ňou i vône svojho okolia. To využívali už prví pestovatelia čaju, ktorí zistili, že čaj zberaný a sušený v čase kvitnutia ovocných stromov, rastúcich v okolí čajových záhrad, prijíma vôňu kvetov a odovzdáva ju nápoju, ktorý sa z čajových lístkov pripravuje.

Čítajte viac...

INDIÁNSKE ČAJE LÁSKY

Počet zobrazení: 7795

INDIÁNSKE ČAJE LÁSKY ČASOPIS ZDRAVIE: Dažďové pralesy povodia Amazonky sú domovom mnohých drevín, u ktorých sa popisujú výrazné liečivé a stimulačné účinky. Afrodiziaká, čaje lásky poznali už primitívne kmene Indiánov, ktorí mali k sexualite nekomplikovaný a veľmi prirodzený vzťah. Vo veľkej miere využívali účinky povzbudzujúcich rastlín, ktoré im pomáhali zachovať si aktívnu vitalitu až do vysokého veku.

Čítajte viac...

KVITNÚCI ČAJ - RUŽA V ČAJI

Počet zobrazení: 5546

KVITNÚCI ČAJ - RUŽA V ČAJI MAGAZÍN BONSAJ A ČAJ: Kvitnúci čaj - Tea Art - Hai Bei Tu Chu. Malý zázrak života. Kvet v lístkoch čaju. Živý obraz, pri ktorom sa srdce tíško chveje očakávaním...

Čítajte viac...

ŽIVOT: VEDECKÉ ČAJE z Čajovne dobrých ľudí

Počet zobrazení: 3590

ŽIVOT: VEDECKÉ ČAJE z Čajovne dobrých ľudí Časopis Život: Kvalitné zelené čaje prospievajú zdraviu človeka. No mohol by byť čaj ešte zdravší a pomáhať pri niektorých civilizačných ochoreniach intenzívnejšie? Tejto problematike sa v súčasnosti venujú viaceré výskumné ústavy čaju v Ázii, najmä v Japonsku. Japonskí vedci sa v posledných rokoch zamerali na výskum možností zvyšovania liečivých vlastností zelených čajov. Vyšľachtili čaje, ktoré vynikajú vysokým obsahom antioxidatnov a ďalších zdraviu prospešných látok.

Čítajte viac...

ČAJE AFRIKY

Počet zobrazení: 361

ČAJE AFRIKY INBAR & RESTAURANT MAGAZINE: Kde sa vysadili prvé čajové kríčky na území Afriky? V dnešnom Malawi. Malej krajine, ktorá sa tiahne pozdĺž rovnomenného jazera s prekrásnymi rybičkami, ozdobou akvárií po celom svete. Jonathan Duncan, záhradník škótskych misionárov vysadil prvé semená čajovníkov, ktoré misionári získali z Kráľovskej botanickej záhrady v Edinburghu. Písal sa rok 1878.

Čítajte viac...

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie