BONSAJE

LETOM BONSAJOVÝM SVETOM

LETOM BONSAJOVÝM SVETOM ČASOPIS BONSAI: Je dlhý chladný deň, z japonskej kanvičky si nalievame do čajových misiek skvelé gyokuro a listujeme v archívoch fotografií z ciest, ktoré sme absolvovali v rokoch minulých. Tak nejako sme sa poddali nostalgickej nálade a poohliadli sme sa trochu späť. Prešli sme veľa zaujímavých bonsajových výstav a videli sme vystúpenia známych majstrov i bonsajové expozície, ktoré nás chytili za srdce. Milí ľudia, krásne stromy, tradície i moderna, klasické štýly i avantgarda, naivný pôvab prvých bonsajov i dokonalosť diel uznávaných profesionálov... U nás uprostred Európy i ďaleko vo svete.

Čítajte viac...

1. SLOVENSKÁ BONSAJOVÁ EXPEDÍCIA NA TAIWAN

1. SLOVENSKÁ BONSAJOVÁ EXPEDÍCIA NA TAIWAN ČASOPIS BONSAI: Podarilo sa. Veselá štrnásťčlenná skupina bonsajistov, ktorú tvorilo 13 Slovákov a 1 Litovec sa vzniesla na krídlach mohutného Airbusu z viedenského letiska a zanedlho bezpečne pristála na ostrove, ktorý portugalskí moreplavci nazvali Ilha Formosa - Nádherný ostrov. A ostrov Taiwan voči nám nádherou a štedrosťou naozaj nešetril. Obdivuhodná bola predovšetkým pohostinnosť, akú Taiwanci prejavovali svojim hosťom. Bývali sme v najluxusnejších hoteloch ostrova a boli sme pozývaní na slávnostné galavečery a na návštevy súkromných bonsajových záhrad. Ocitli sme sa v luxusnom svete umenia, o akom nám často iba sníva. Už dlho sme sa toľko nenasmiali, netancovali na pódiu a nespievali dvojhlasne slovenské ľudové piesne ako práve na Taiwane.

Čítajte viac...

BONSAJE NA OSTROVE JÁVA

BONSAJE NA OSTROVE JÁVA ČASOPIS BONSAI: Na severe Jakarty, v prístave Sunda Kepala dodnes kotvia hrdé, 300-ročné drevené lode, ktoré vozili do starej Batávie na ostrov Jáva všetko, čo vtedy Holandská východoindická spoločnosť a holandská kolónia potrebovali. Späť do Európy sa vracali s nákladom čaju, drahých korenín a aj vzácnych drevín...

Čítajte viac...

MÔJ DOM: BONSAJ - SYMBIÓZA STROMU A ČLOVEKA

MÔJ DOM: BONSAJ - SYMBIÓZA STROMU A ČLOVEKA ČASOPIS MÔJ DOM: Tvarovanie bonsajov strihom, drôtovaním či ďalšími technikami patrí už k určitej nadstavbe a slúži k tomu, aby mali čo najkvalitnejšie rozloženú korunu, a teda aj možnosť fotosyntézy, aby si jednotlivé konáriky netienili a nezavadzali. Takisto sa dokonalým tvarom približujú viac k duši človeka, ktorá je zvlášť citlivá na vnímanie krásy a príjemných línií. Aj ráznejšie zásahy znášajú veľmi dobre, rovnako ako aj dreviny v našich ovocných sadoch. Bonsaje môžeme vypestovať z akejkoľvek dreviny. Je len dôležité precítiť ju, poznať jej potreby, aby sme jej vedeli vytvoriť také podmienky, aké by mala na svojom pôvodnom stanovisku, kde sa jej darí najlepšie.

Čítajte viac...

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie