SLÁVNE BYLINY

SLÁVNE LIEČIVÉ BYLINY SVETA

SLÁVNE LIEČIVÉ BYLINY SVETA

ČAJ Z CHRYZANTÉM

Počet zobrazení: 11921

ČAJ Z CHRYZANTÉM Chryzantémy sa v klasickej čínskej medicíne využívajú už dobrých dvetisíc rokov. Prvý raz bola táto krásna kvetina popísaná v slávnom medicínskom kánone cisára Šen-nunga asi 100 rokov pred naším letopočtom. Už v tých dobách sa jej pripisovali unikátne liečivé vlastnosti, hovorilo sa najmä o predlžovaní života, dokonca o nesmrteľnosti. V časoch dynastie Chan sa z kvetov chryzantém za týmto účelom vyrábal i magický prášok, ktorý pravidelne užívali čínski cisári, ktorí sa naozaj dožívali na tie doby vysokého veku.

Čítajte viac...

MOMORDICA - čaj z horkých tekvičiek

Počet zobrazení: 8238

MOMORDICA - čaj z horkých tekvičiek Zaujímavou liečivou bylinou, využívanou v mnohých krajinách Ázie, sú tzv. horké tekvičky (Momordica charantia L.) najčastejšie známe ako Gohyah alebo Ampalaya. Táto rastlina je pôvodná v juhovýchodnej Ázii a južnej Číne, kde sa z nej pripravujú chutné jedlá a aj liečivý čaj známy ako Gohyah.

Čítajte viac...

MLADÉ LÍSTKY BAMBUSU - ČAJ BUDÚCNOSTI

Počet zobrazení: 8134

MLADÉ LÍSTKY BAMBUSU - ČAJ BUDÚCNOSTI Čaj z bambusových lístkov sa používa aj na prevenciu a liečbu rakovinových ochorení (podľa japonských vedeckých výskumov mali bambusové listy 100% inhibičný efekt na rakovinové bunky a pečeňové toxikózy).

Čítajte viac...

LAPACHO - legendárny strom Inkov

Počet zobrazení: 47779

LAPACHO - legendárny strom Inkov Lapacho (lapačo) obsahuje široké spektrum látok, ktoré môžu výrazne posilniť obranyschopnosť organizmu a účinne pomáhajú pri celom spektre ochorení. I tých najvážnejších.

Čítajte viac...

VILCACORA - UŇA DE GATO - Prírodný liek z pralesov Amazónie

Počet zobrazení: 11810

VILCACORA - UŇA DE GATO - Prírodný liek z pralesov Amazónie POSVÄTNÁ RASTLINA
Jedným z najcennejších darov "prírodnej lekárne" je rastlina Uncaria tomentosa. Táto vzácna bylina, označovaná aj ako posvätná rastlina Inkov či kráľovná amazonských liečivých rastlín, je známa aj pod názvom Uňa de gato, čiže Mačací pazúr alebo Vilcacora.

Pomenovanie Mačací pazúr (anglicky Cats claw) vzniklo vďaka tŕňom, ktoré vyrastajú spod stoniek listov a ktoré umožňujú liane dostať sa čo najvyššie za svetlom. (Výhonky dosahujú dĺžku až niekoľko desiatok metrov). Na rozšírení názvu Vilcacora, čo v reči domorodých Indiánov znamená "posvätná rastlina", má zásluhu najmä poľský misionár Edmund Szeliga.

Čítajte viac...

KARKADE - IBIŠTEK KRVAVÝ

Počet zobrazení: 29127

KARKADE - IBIŠTEK KRVAVÝ KVETY RAJA Ak zavítate do Egypta, pravdepodobne sa čoskoro stretnete s krvavočerveným kyselkavým nápojom, ktorým sa občerstvujú turisti večer po úmorných horúčavách rovnako ako domáci, sediaci pri nízkych stolíkoch spokojne si poťahujúc dym z vodnej fajky.

Čítajte viac...

AFRICKÝ ČAJ ROOIBOS

Počet zobrazení: 14519

AFRICKÝ ČAJ ROOIBOS Staré africké kmene Krovákov, Hottentótov a Bušmenov žijúce na území dnešnej Južnej Afriky už pred príchodom Búrov liečivé účinky kríkov nazývaných Rooibos – Červený ker. Odvar z tejto rastliny im pomáhal prirodzeným spôsobom vyrovnať sa s infekciami a rôznymi zdravotnými problémami, ktoré sa v tropickom podnebí často vyskytovali.

Čítajte viac...

ROOIBOS A DETI

Počet zobrazení: 2376

ROOIBOS A DETI ROOIBOS je jeden z najchutnejších a najzdravších čajov pre deti. Má krásnú pomarančovú farbu, príjemnú vôňu a aj chutí dobre. Je prirodzene sladký, a tak ho ani sladiť netreba. A ak máte predsa chuť na maškrtku, pridajte si doň trošku medu.

Čítajte viac...

JUHOAMERICKÉ MATÉ

Počet zobrazení: 9647

JUHOAMERICKÉ MATÉ Medzi domorodými obyvateľmi a prvými prisťahovalcami sa vyvinul neformálny rituál pitia čaju maté, ktorý vychádza zo starých indiánskych tradícií. Navečer, keď si gauchos posadajú okolo táborového ohňa nazývaného fogón a zalejú lístky maté vriacou vodou, vydlabaná tekvička kalabasa s čajom putuje z ruky do ruky koldokola ohňa. Ľudia si ju podávajú tak, ako si Indiáni vždy podávali fajku mieru, a každý si odpije svoj dúšok čaju. Maté koluje, uzatvára kruh a stáva sa symbolom pohostinnosti a priateľstva. Je to starý zvyk opakovaný deň čo deň, až sa stal svojským čajovým rituálom.

Čítajte viac...

RÁNHOJ HORSKÝ - BALKÁN

Počet zobrazení: 9052

RÁNHOJ HORSKÝ - BALKÁN Ránhoj horský (Sideritis scardica) v Bulharsku patrí k tradičným liečivým čajom s lahodnou chuťou. Nazýva aj Horský alebo Mursalský čaj. Upadol do zabudnutia po triumfálnom postupe čierneho čaju v Turecku počas posledných 60 - 70 rokov. V súčasnosti však zažíva renesanciu.

Čítajte viac...

BAZALKA TULSI A KORENISTÉ ČAJE

Počet zobrazení: 7222

 BAZALKA TULSI A KORENISTÉ ČAJE Tulsi v preklade znamená "vynikajúca, s ničím neporovnateľná rastlina." A naozaj už niekoľko tisícročí stojí na samom vrchole piedestálu najobľúbenejších bylín indickej ájurvédy - náuky o dlhom a zdravom živote. Verí sa, že je jedným z elixírov, ktorý pomáha predĺžiť ľudský život.

Čítajte viac...

AFRODIZIAKÁLNE HREJIVÉ ČAJE

Počet zobrazení: 1966

AFRODIZIAKÁLNE HREJIVÉ ČAJE Keď najvyšší z Bohov hinduistického panteónu Brahma stvoril svet, v jeho úplnosti a kráse, stvoril spolu s človekom i ájurvédu. Toto učenie o dlhom a zdravom živote malo pomôcť ľuďom zorientovať sa v poprepletaných nitkách života, spájajúcich všetko živé i neživé tejto Zeme. Od Brahmu sa učenie ájurvédy dostalo k Dakšovi Pradžápatimu a ten ho predal samotnému nebeskému Indrovi.

Čítajte viac...

TAMR HINDI

Počet zobrazení: 3505

TAMR HINDI ČUDESNÉ HRUDKY Keď sme na egyptskom bazáre po prvý raz uvideli kôpku podivných tmavohnedých hrudiek vedľa košov plných karkade a iných bylín, mali sme silné podozrenie, že podoba s ťavím trusom nebude celkom náhodná. Na cestách do ďalekých krajín sme si už zvykli na všeličo a takémuto spracovaniu nejakých liečivých plodov by sme sa ani veľmi nečudovali. Ale tento raz sme sa mýlili.

Čítajte viac...

ALOE VERA

Počet zobrazení: 1776

ALOE VERA Aloe je legendárna rastlina, ktorú už v minulých civilizáciách označovali ako zázračnú. Jej divoká krása a terapeutické vlastnosti jej prisúdili punc legendárnosti. Je skutočne jedným z najúžasnejších darov prírody...

Čítajte viac...

LOTOSOVÝ KVET

Počet zobrazení: 21540

LOTOSOVÝ KVET Vzduch sa chvel v skorom ráne a kvapôčky rosy sadali na veľké listy lotosov. Nádherné Západné jazero Si-chu, ku ktorému sa chodili Číňania po stáročia rekreovať i zomierať, je povestné krásou veľkých kvetov lotosov, ktoré sa dvíhajú nad hladinu jeho strieborných vôd miestami až do výšky dvoch metrov. Jemné, éterické kvety, akoby zhmotnené z vodnej pary otvárali svoje kalichy oproti vychádzajúcemu slnku. Lákali nás, aby sme tak, ako čajoví majstri dávnych vekov, pozbierali kvapky rosy z kvetov do malej kanvičky a z tejto nebeskej rosy pripravili čaj hodný cisára.

Čítajte viac...

SNEŽNÝ ČAJ

Počet zobrazení: 7749

SNEŽNÝ ČAJ Snežný čaj nás zaujal už na prvý pohľad. Ležal medzi zelenými čajmi v jednej zo šanghajských čajovní a lákal nás svojimi čudesnými bielymi lístkami odhaliť svoje skryté tajomstvo. Vždy, keď držíme v rukách neznámy, čudne vyzerajúci čaj, prebudí sa v nás silná vášeň pátračov a vydáme sa po stopách čaju. Sme zvedaví na jeho pôvod, účinky, receptúry, chuť, legendy i charakter a atmosféru miesta, odkiaľ pochádza. A Snežný čaj akoby bol nazbieraný v inej galaxii. Vlastne sme sa toľko ani nemýlili.

Čítajte viac...

GOJI - KUSTOVNICA ČÍNSKA - Plody dlhovekosti

Počet zobrazení: 5701

GOJI - KUSTOVNICA ČÍNSKA - Plody dlhovekosti Domovinou rastliny Lycium barbarum L., nazývanej Goji, sú severné a západné oblasti Číny, Japonsko, Jáva a Stredná Ázia. Jej plody sú červenooranžovej farby s malou vypuklinou na špičke a bielou značkou po stopke na opačnom konci. Zrelé plody sa zbierajú v období letného slnovratu a sušia sa v tieni.

Čítajte viac...

PIVONKA Z ČAJOVÝCH LÍSTKOV

Počet zobrazení: 1672

PIVONKA Z ČAJOVÝCH LÍSTKOV Lu Mu Tan Zelená pivonka je zaujímavý zelený čaj, pochádzajúci z čistých vysokohorských plantáží, rozprestierajúcich sa na svahoch hôr Chuang-šan v čínskej provincii An-chuej. Na pútnikov toto svojrázne horstvo pôsobí možno trochu smutným dojmom, pretože je večne zahalené v mrakoch a prevaľujúcich sa hmlách podobne ako naša Prašivá. Rozpráva o ňom i stará legenda. Je už dávnou tradíciou, že čajové púčiky a najmladšie lístočky sa hneď po zbere zručne zväzujú do úhľadných roziet, pripomínajúcich kvietok. Potom sa uhladia, zaparia horúcou parou, aby sa zabránilo fermentácii, rozložia sa a zrovnajú tak, aby si pri sušení udržali svoj krásny tvar.

Čítajte viac...

PAPYRUS ... z egyptského herbára

Počet zobrazení: 7544

PAPYRUS ... z egyptského herbára Papyrus využívali aj starí egyptskí lekári. Používali ho nielen na obväzy, ale ho prikladali aj na zapálené oči a rozmočeným vo vode výborne hojili a zmäkčovali mozole ľudí ťažko pracujúcich na stavbách faraónov. Popol z papyrusu sa používal na čistenie zubov.

Čítajte viac...

KARDAMÓM - prastaré čajové korenie

Počet zobrazení: 19348

KARDAMÓM - prastaré čajové korenie Na zalesnených svahoch Himalájí sme často vídali rásť divoký kardamóm. Tvoril nápadné, sviežo zelené bohaté trsy, ktoré pokrývali tienisté brehy horských potokov. Kardamóm, jedna z najstarších a najdrahších korenín sveta, má svoju domovinu práve tu, v lesoch východného Nepálu a susedného Sikkimu. Do jedál a nápojov sa kvôli svojej špecifickej vôni a chuti pridával kardamóm už pred viac ako 3000 rokmi a zostal veľmi populárny dodnes. Patrí k najobľúbenejším koreniam indickej kuchyne a arabský svet miluje pikantnú chuť, ktorú dodáva dobrej čiernej káve. Často sa pridáva aj do čaju, likérov a ájurvédskych nápojov, ktoré využívajú najmä liečivé vlastnosti kardamómu. Vyniká najmä v sladkých jedlách a v nápojoch s mliekom a medom.

Čítajte viac...

ŽENŠEN ... z čínskej medicíny

Počet zobrazení: 11940

ŽENŠEN ... z čínskej medicíny Ženšen má široko spektrálne využitie, a preto sa radí medzi adaptogény, rastlinné látky bez špecifického účinku na niektorý konkrétny orgán či chorobu, ale pôsobiace na organizmus povzbudzujúco a tonizujúco, posilňujúc zdravie a vitalitu.

Čítajte viac...

ECHINACEA - indiánska liečivka

Počet zobrazení: 11628

ECHINACEA - indiánska liečivka Indiáni z kmeňa Dakotov veľmi často využívali liečivé schopnosti krásnej prérijnej byliny echinacey, ktorej sa výborne darilo na štrkovitých pôdach a rozsiahlych trávnatých porastoch severoamerických prérií.

Čítajte viac...

GINKGO BILOBA ... z čínskej medicíny

Počet zobrazení: 6042

GINKGO BILOBA ... z čínskej medicíny Ginko dlho rástlo ako jeden z najposvätnejších stromov pri chrámoch a kláštoroch v Číne, Japonsku a v Kórei v hlbokej opatere mníchov, ktorí ho zachránili pre dnešný svet.

Čítajte viac...

JIAOGULAN - BYLINA NESMRTEĽNOSTI

Počet zobrazení: 3037

JIAOGULAN - BYLINA NESMRTEĽNOSTI Bylin s "celostním působením", které umí udržovat rovnováhu hormonů, imunitního systému a pomáhat organizovat schopnost těla udržovat optimální a stabilní vnitřní prostředí (homeostázi), je ve světě mnoho. Máme zde byliny známé a používané různými tradičními systémy medicíny (čínská TCM, indická ajurvéda, tibetská medicína, přírodní či etnické medicíny a pod.). Je mnoho "šamanských" bylin opředených tajemstvím a ještě větší množství bylin, jejichž účinky nejsou dostatečně prozkoumány, nebo zatím zkoumány vůbec nebyly.

Čítajte viac...

LIEČIVÉ KAKTUSY OPUNCIE

Počet zobrazení: 9311

LIEČIVÉ KAKTUSY OPUNCIE V 16. storočí priviezli španielski moreplavci do Európy mohutné kaktusy, ktoré plodia veľké farebné plody sladkastej chuti. Opuncie. Domovinou týchto kaktusov s oválnymi dužinatými listami a ostrými pichliačmi je Južná Amerika, najmä temperamenté Mexiko, ktoré má opuncie zobrazené aj vo svojom národnom znaku a na viacerých bankovkách. Na území Mexika rastie až 60 endemitických opuncií, aké nenájdeme nikde inde na svete.

Čítajte viac...

HIMALÁJSKE ÁJURVÉDSKE DÓŠICKÉ ČAJE

Počet zobrazení: 2641

HIMALÁJSKE ÁJURVÉDSKE DÓŠICKÉ ČAJE Ájurvédske lekárstvo Ájurvéda, v doslovnom preklade "náuka o živote", predstavuje najstarší celistvý lekársky systém o zásadách zdravého spôsobu života, ktorý ovplyvnil medicínu nielen ázijskej časti sveta, ale i lekárstvo starovekého Egypta a Grécka. Ájurvédske princípy sú univerzálne a nadčasové a platia ako zdroj všetkých tradícií prírodného lekárstva.

Čítajte viac...

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie